Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

BedrijfLening.nl

Bedrijfskrediet : "Geld lenen voor ZZP'ers en MKB-ondernemers"

Hoe Favoroute crowdfunding succesvol toepaste


Van de

Amsterdam – Voor haar bedrijf Favoroute heeft Frederieke Wolter een financiering van €115.000,- opgehaald via crowdfunding. Favoroute is het eerste online platform waarmee je een persoonlijke reisgids kan samenstellen met behulp van reisinformatie over bestemmingen geschreven door professionals (dit zijn reisjournalisten en/of bloggers).

230% Crowdfunded
Hoe Favoroute crowdfunding succesvol toepaste (foto ©Frederieke Wolter - gebruikt met toestemming)

De eerste drie jaren vanaf de start is met eigen middelen gefinancierd, met name door de oprichter Frederieke. Daarbij hebben teamleden tijd gestopt in het bedrijf in ruil voor een aandeel in Favoroute. In zomer 2014 is Favoroute gelanceerd, waarna ze een professionaliseringsslag wilden maken en het platform verder wilden ontwikkelen. Daarvoor was een eerste financieringsronde nodig om extra financiële slagkracht te krijgen, wat nu is gelukt middels crowdfunding.

Waarom crowdfunding?

De keuze voor crowdfunding lag voor de hand. Frederieke had een aantal mensen in haar netwerk bereid gevonden om in haar bedrijf Favoroute te investeren, waaronder business angels die ze de afgelopen jaren ontmoet had en die zeer geïnteresseerd waren te investeren. De beste manier om het juridische aspect van de financiering van meerdere investeerders tegelijkertijd te regelen bleek middels crowdfunding goed ingevuld te kunnen worden.

Keuze van het geschikte crowdfundingplatform

Voor Favoroute waren een aantal kenmerken belangrijk bij de keuze van het juiste crowdfundingplatform:

  • De investeringscontructie moest juridisch goed geregeld zijn en aansluiten bij wensen van ondernemer en investeerder;

  • Een AFM-vergunning en daarmee een professioneel platform.

Wat Frederieke daarnaast prettig vond is dat het crowdfundingplatform een hele duidelijke structuur hanteert, waarbij slechts één financieringsmodel wordt gebruikt, in dit geval een converteerbare lening.

Waardebepaling is lastig in de start-up fase en wordt daarom pas bij een vervolginvestering bepaald. In de volgende fase kunnen de investeerder en ondernemer zich waarschijnlijk wel vinden in de waarde omdat het bedrijfsconcept al bewezen is.

Voorbereiding van de crowdfundingcampagne

Frederieke had weinig twijfels of ze het geld op zou halen. Voor investeerders is het interessant dat het business plan is gecheckt en een 'due dillegence' is uitgevoerd op de ondernemer en het bedrijf. Ook de eerder besproken business angels hadden reeds een bedrag toegezegd, zodat het traject zeker een succesvolle start zou hebben. Zo kunnen nieuwe investeerder met vertrouwen instappen.

Frederieke adviseert andere ondernemers om bij een vergelijkbare crowdfundingcampagne altijd een eerste investeringsbedrag vooraf te regelen. Met een gewenste financiering van €120.000,- had ze ruim voldoende middelen om haar bedrijf klaar te maken voor een volgende investeringsronde.

Van te voren heeft Frederieke zoveel mogelijk relaties persoonlijk en via social media op de hoogte gesteld van de crowdfundingcampagne. Tijdens de campagne is het belangrijk geweest om meerdere media uitingen te organiseren.

Frederieke is in de laatste week van het crowdfundingtraject geïnterviewd bij Fastmoving targets. In 20 minuten heeft zij over Favoroute verteld en uitgelegd hoe het platform werkt en waarom zij er in gelooft als ondernemer. Via Linked-In heeft ze het interview verder onder de aandacht gebracht. Hier werd uiteraard ook de optie besproken te investeren in Favoroute. Deze publiciteit heeft voor extra stortingen gezorgd.

Tijdens de crowdfundingpitch

Bij de lancering van de crowdfundingpitch heeft Favoroute een start-event georganiseerd, zodat haar netwerk werd geactiveerd en belangrijke vragen direct konden worden beantwoord. Om investeerders het vertrouwen te geven in het platform heeft een business angels toegelicht hoe het gekozen crowdfundingplatform precies inhoudelijk werkt.

Frederieke gaf haar relaties een toegangscode, waarmee zij zelf direct konden inleggen in haar campagne. Deze aanpak is mogelijk bij de private variant van crowdfunding. Tevens houdt zij zo de regie over haar mogelijke investeerders. Sommige mensen hadden nog een aantal vragen tijdens het online staan van de pitch; die kon ze rechtstreeks beantwoorden.

Wat opviel is dat met name de ondernemers binnen haar netwerk een storting hebben gedaan. Het was best onvoorspelbaar wie er daadwerkelijk overgingen tot investeren: Van mensen waarvan ze het niet verwachtte, waaronder een oud-collega van jaren geleden, kreeg Frederieke grote investeringsbedragen binnen en van andere mensen die mondeling hadden toegezegd zeker te zullen investeren, bleef de storting uit.

Na het ophalen van het geld

Nu deze investeringsronde geslaagd is, kan Favoroute weer verder tot voorjaar 2015. Van de opgehaalde investering wordt een payment platform en een IOS-app voor iPhone gebouwd. Daarbij komt een vernieuwde versie van de Android app.

Tijdens de crowdfundingpitch is al aangekondigd dat er een nieuwe investeringsronde volgt. Of dit weer een crowdfunding traject gaat worden is nog niet duidelijk, maar gezien het succes van deze ronde wordt dit zeker overwogen.

Dit artikel is opgesteld door Starterskrediet B.V. en met medewerking van Frederieke Wolter van Favoroute B.V.

Sleutelwoorden:
crowdfunding, succesverhaal, favoroute, bedrijfskrediet, starterskrediet, interview, android app, linked-in, social media, investeerders, bedrijfsfinanciering, tips, pitchen
FacebookGoogle PlusLinkedIn

©
Dit artikel is (mogelijk) auteursrechtelijk beschermd. Derhalve is het geheel of gedeeltelijk overnemen van het artikel zonder toestemming strafbaar. Neem contact op met onze organisatie indien u dit artikel interessant vindt voor gebruik op uw eigen website.

Bedrijfsfinanciering scan

Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.

De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.

Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.

BEDRIJFSFINANCIERING SCAN
7.601× ingevuld

Je krijgt een indicatieve (gratis) scan van je mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijfs­profiel

Vertel ons over je bedrijf?

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf

Over Bedrijfskrediet

Wij zijn een landelijk werkende onafhankelijke bedrijfs­advies­organisatie die zich specialiseert in voordelige zakelijke leningen/kredieten voor startende en groeiende ZZP & MKB-ondernemers.

LogoBedrijfskrediet maakt financieren mogelijk voor ondernemers, die voorheen dachten dat ze géén kans hadden op het verkrijgen van een bedrijfs­financiering. Met behulp van bancaire én alternatieve financieringen en subsidie/garantie­regelingen kunnen ondernemers toch een eigen bedrijf starten en laten groeien.

Laat je door ons landelijke team van bedrijfs­financierings­adviseurs begeleiden bij de correcte aanvraag van jouw zakelijk krediet. Laat je door ons informeren over de vele alternatieve financierings­mogelijkheden en interessante subsidie­regelingen die er zijn voor ondernemers in jouw regio.